“Ze krijgen gewoon goede spullen mee”

Wekelijks rijden vrijwilligers Henk en Piet met de Voedselbankbus naar Amsterdam om daar verse groenten en fruit op te halen. Een van de bedrijven waar de Voedselbank nu al vijf jaar steevast komt is K. van der Spijk & Zn. Deze groothandelorganisatie in aardappelen, groente en fruit, wordt gerund door een aantal neven. Bram van der Spijk is daar een van. “We hebben het van huis uit meegekregen om goede doelen te ondersteunen.”

Wekker

Bram van der Spijk werkt op de locatie in Amsterdam. Elke ochtend tussen 03:00 en 03:30 uur gaat bij hem de wekker. Op deze groothandelsmarkt zijn verschillende bedrijven gevestigd waar de medewerkers van de Voedselbank langsgaan om te kijken wat er over is. Er wordt om half 6 gestart met koffie en wat meegebracht lekkers bij Van der Spijk. Daarna doen de medewerkers van de Voedselbank een ophaalronde bij de andere bedrijven. Als de opbrengst in bepaalde periodes wat tegenvalt, dan wordt dat tot slot aangevuld met verse groente en fruit die bij K. van der Spijk & Zn. wordt ingekocht. 

Lees verder onder de foto’s

Inkoopsprijs

Bram: “Soms gingen ze met heel weinig de markt af, als de handel heel duur is. Nu wordt het weer allemaal goedkoper en dan hebben we ook restjes staan van dit of dat. Tien kistjes andijvie of tien kistjes witlof. Dat kunnen ze dan zo meenemen. En als de Voedselbank producten willen kopen, dan geef je dat voor inkoopsprijs. Dat ondersteunen we graag op die manier.” Wat aan groente bijgekocht wordt is kwalitatief top. “Ze krijgen gewoon goede spullen mee.”

Vanzelfsprekend

Het ondersteunen van de Voedselbank is voor Bram van der Spijk heel vanzelfsprekend. “Wij hebben het allemaal goed! Ik vind het gewoon dankbaar werk van die mensen. Als we niks hadden in het verleden, dan gaven we ze toch altijd wat mee. We hebben het ook van huis uit meegekregen. Onze ouders steunden ook van alles aan goede doelen. En ik vind het goed werk wat de Voedselbank doet.”

Bram van der Spijk voor de vestiging in Amsterdam

Over K. Van der Spijk & Zn.

Naast de locatie in Amsterdam heeft K. van der Spijk & Zn. ook locaties in IJsselmuiden en de Lier. Het familiebedrijf bestaat al sinds 1931 en is een begrip in de wereld van groente en fruit. Er wordt geleverd aan diverse klanten zoals markten, horeca, specialisten en detailhandel.