Regelingen

Wat als je krap bij kas zit?

Het kan gebeuren dat je ‘krap bij kas’ zit. Opgroeiende kinderen, onvoorziene rekeningen, de boodschappen die steeds duurder worden en dan raak je ook nog eens je baan kwijt. Genoeg redenen waarom iedereen in financiele problemen terecht kan komen. Binnen de gemeente Katwijk zijn er verschillende regelingen die ervoor zorgen dat jij of je kinderen toch in de gelegenheid gesteld worden om dat te doen waar je eigenlijk zelf geen geld voor hebt. In het lesprogramma ‘krap bij kas’ komen enkele instanties aan bod. We zetten alle beschikbare regelingen graag voor je op een rij. Wat hebben deze instanties/organisatie te maken met het thema armoede en wat kunnen ze voor jou betekenen als je daarmee te maken krijgt?

Ondersteuningsorganisaties

Blank
Grip op de Knip

Grip op de knip is een vrijwilligersorganisatie – onderdeel van Vereniging SchuldHulpMaatje Nederland – die sinds 2011 actief is in Katwijk. De schuld- hulpmaatjes begeleiden hulpvragers met problematische schulden. Grip op de Knip is meestal een aanvulling op de hulpverlening vanuit een andere profes- sionele organisatie. Hulpvragers komen binnen via allerlei kanalen, maar het merendeel meldt zichzelf aan. Ze bieden ook de training Slim omgaan met geld aan.

Website Grip op de Knip

Budget Informatie Punt (BIP)

De gemeente heeft de schuldenaanpak belegd bij het Budget Informatie Punt (BIP). Inwoners kunnen bij het BIP terecht voor hulp bij schulden, maar ook voor voorzieningen en ondersteuning ter voorkoming van schulden.

Website Budget Informatie Punt

Formulierenbrigade

De Formulierenbrigade is van en voor mensen met een uitkering. Sinds 2008 helpen mensen die zelf een uitkering hebben als vrijwilliger andere uitke- ringsgerechtigden bij het invullen van formulieren, de (thuis)administratie en het uitzoeken of een klant recht heeft op voorzieningen, zoals zorg- en huurtoeslagen. De Formulierenbrigade is aanwezig bij het spreekuur van het wijkteam, in buurthuizen en de bibliotheek. Zij hebben inloopspreekuren op vier locaties in Katwijk en op één locatie in Rijnsburg.

Website Formulierenbrigade

Broodnodig

Heb je schulden? Hoe kom je van je schulden af? Heb je een dreigende afsluiting van gas, water of licht?
Of achterstand in de huur? Hoe krijg je overzicht over je administratie?

Broodnodig biedt informatie, advies en begeleiding, zodat je het antwoord krijgt op jouw vraag. Broodnodig is voor alle inwoners van de gemeente Katwijk in financiële nood. Samen gaan we in gesprek over financiële problemen en kijken we wat we op korte en lange termijn kunnen verbeteren.

Website Kwadraad

Wijkteam gemeente Katwijk

Inwoners van jong tot oud kunnen op één plek terecht voor hulp en ondersteuning. Deskundige medewerkers bieden een luisterend oor, praktische informatie en ondersteuning. Heeft u geldzorgen? Loopt uw relatie niet lekker? Of ziet u niet lekker in uw vel? Welke vraag het ook is, u kunt terecht bij het Wijkteam.

Website Wijkteam

De Duijf

De Duijf biedt begeleiding in de Bollenstreek, Katwijk, Leiden en Oegstgeest op gebieden als: wonen, huisvesting, financiën, psychisch functioneren, zingeving, lichamelijk functioneren en praktisch functioneren.

Website De Duijf

Geldfit

Met Geldfit kun je gratis en op jouw manier online aan de slag als je ‘krap bij kas zit’. Je blijft anoniem en je zit nergens aan vast. Om Geldfit heen staat een groot netwerk van gemeenten, bedrijven en stichtingen. Zo kan Geldfit jou altijd in contact brengen met een organisatie bij jou in de buurt. Geldfit is onafhankelijk en wil geen winst maken.

www.geldfit.nl

Praktische en financiële regelingen

Blank
Jeugdfonds Sport & Cultuur

Dit Jeugdfonds biedt vergoedingen voor kinderen van 0 tot 18 jaar uit gezinnen met een inkomen tot maximaal 120% van het toepasselijke bijstandsniveau. Voor sporten kan maximaal €225,- per kind per jaar (voor zwemles is dit maximaal €825,- per twee jaar) worden aangevraagd. Voor lessen op het gebied van kunst en cultuur kan €450,- per jaar worden aangevraagd. Aanvragen worden gedaan door intermediairs, bijvoorbeeld een vereniging of de gemeente.

Website Jeugdfonds Sport & Cultuur

Noodfonds Kocon

Kocon heeft een Noodfonds. Dit Noodfonds is bedoeld voor situaties waarin met spoed een financiële voorziening nodig is voor mensen met een acuut financieel probleem. Het betreft mensen die hiervoor (nog) geen beroep kunnen doen op wettelijke voorzieningen of waarbij het beroep op een wettelijke of financiële voorzieningen niet (meer) mogelijk is omdat dit te laat werd ingezet.

Website Kocon Noodfonds

Doe Mee Regeling!

De Doe Mee! regeling biedt mensen met een laag inkomen een tegemoetkoming voor de kosten van deelname aan activiteiten op het gebied van recreatie, sport en cultuur. Bijvoorbeeld de kosten van een vereniging, een dagje uit of een zwemabonnement. De vergoeding voor kinderen tot 4 jaar is maximaal €100,- euro per jaar en voor inwoners vanaf 4 jaar maximaal €200,- euro per jaar.

Website Doe Mee Regeling

Katwijks Isolatiefonds (KIF)

Heeft u een niet-geïsoleerde koopwoning ouder dan 1984 met een WOZ-waarde lager dan €430.000 en een bruto inkomen onder € 60.000? Dan komt u in aanmerking voor 3 stapelbare subsidies (KIF, LAI en ISDE). Maatregelen zoals HR-glas, vloerisolatie en/of dakisolatie zijn tijdens 2024 mogelijk met 90 – 100% subsidie. U kunt u aanmelden via energie@katwijk.nl.

Eigenaren van een koopwoning met energielabel F of G met een Rabo-hypotheek, kunnen bij de Rabobank bovendien een bijdrage van € 1.000 aanvragen.

Stichting Leergeld

Stichting Leergeld biedt door verstrekkingen in natura kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar de kans om deel te nemen aan binnen- en buitenschoolse acti- viteiten. Voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen is er het Kindpakket, dat in Katwijk door Stichting Leergeld wordt verstrekt. Dit is een verzameling regelingen die ervoor zorgt dat alle kinderen mee kunnen doen: aanvragen voor een fiets, computer of laptop, kindpas, schoolspullenpas, jarige Job verjaar- dagsbox en overige ondersteuning.

Website Stichting Leergeld

Stichting Jarige Job

In Nederland zijn er kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren, omdat er thuis geen geld voor is. Stichting Jarige Job helpt deze kinderen door het geven van een verjaardagsbox t.w.v. €35,-. Hierin zit alles wat nodig is voor een echte verjaardag, thuis én op school! Jaarlijks vieren meer dan 100.000 kinderen hun verjaardag met de hulp van Jarige Job!

Website Jarige Job

Cadeaukaart duurzaam Witgoed

Voor inwoners van de gemeente Katwijk met een laag inkomen en weinig spaargeld is er een kadokaart duurzaam witgoed. Met de kadokaart van € 500 kunt u uw oude koelkast, vriezer, koel-vriescombinatie of wasmachine omruilen voor een energiezuiniger apparaat.
U komt in aanmerking voor de kadokaart als uw (gezamenlijke) inkomen niet hoger is dan 130% van het sociaal minimum en uw spaargeld niet meer bedraagt zoals geregeld is in de Participatiewet.

Let op! De actie duurt tot 1 mei 2024.

Website Cadeaukaart Witgoed

Voedselbank Katwijk

De voedselbank is een organisatie met als doelstelling een bijdrage te leveren aan de bestrijding van armoede en tegelijkertijd iets te doen aan verspilling van voedsel. Naast het verstrekken van voedselpakketten voorziet de voedselbank in goede gratis tweedehands kleding. Ook is er een volledig ingerichte kapsalon waar professionele kappers eens in de 6 weken een gratis knipbeurt aanbieden.

Website Voedselbank Katwijk

De Voorraadkast

Dit is een particulier initiatief van Co Viele die mensen helpt die niet in aanmerking komen/gebruik maken van de Voedselbank. Klik voor meer info hier of hier. Aanmelden kan via Facebook Messenger/Website.

Website De Voorraadkast

Stichting De Zak van Sinterklaas

Het doel van de stichting ‘De zak van Sinterklaas’ is, elk kind de warmte en liefde van het Sinterklaasfeest mee te geven. Zodat in gezinnen die niet draagkrachtig genoeg zijn of het even moeilijk hebben kinderen ook kunnen meepraten over het Sinterklaasfeest en de blijdschap ervan ervaren. De insteek van de stichting is dat elk kind op de ‘gelovige’ leeftijd een cadeautje en de aandacht van Sint verdient. Voor de juiste adressen kan worden samengewerkt met verschillende instanties, zoals de Voedselbank.

Website De Zak van Sinterklaas

Online Dierenvoedselbank

De Onlinedierenvoedselbank.nl” helpt diereigenaren die onder de noemer “minima” vallen met het ondersteunen van gratis diervoer.

Website Online Dierenvoedselbank

Gratis Kapper

De Gratiskapper is eveneens voor gezinnen in Katwijk met een krappe beurs. Een groep vrijwilligers knipt gezinsleden gratis om te helpen de gezinsuit- gaven te drukken.

Website Gratis Kapper

Dress for Succes

Dress for Success is er voor alle mensen met een uitkering of een minimuminkomen die stappen willen zetten op weg naar economische zelfstandigheid. Je wordt kosteloos voorzien van een set kleding waarmee je voor de dag kunt komen.

Website Dress for Succes Leiden