De Westerweide is al vijftien jaar een begrip in Rijnsburg. Beheerder Jason (34) van de dierenweide heeft het er maar druk mee. “Ik ben hier wel zeven dagen in de week mee bezig, want de verzorging van dieren gaat elke dag door.” Op vrijdag haalt hij bij de Voedselbank overgebleven brood, groente en fruit op voor de dieren. Voor Jason een uitkomst, want waar hij de kosten kan drukken, doet hij dat graag.
Subsidie
Een aantal jaar geleden leek het erop dat de Westerweide zou sluiten. Gemeente Katwijk schroefde de subsidie flink terug. Maar de inwoners van Rijnsburg ondertekenden massaal een petitie dat de dierenweide moest blijven. Er werd een stichting opgericht en creatief gekeken hoe de kosten omlaag gebracht konden worden. “We werken hier met een team van enthousiaste vrijwilligers, maar het is wel bikkelen”, moet Jason bekennen. Wat dat betreft blijft de toekomst voor de dierenweide nog steeds onzeker.
Winkeltje
Bij de dierenweide is ook een winkeltje waar eigengemaakte spulletjes verkocht worden. Tomaten die nog goed genoeg zijn worden bijvoorbeeld gebruikt om jam of pastasaus van te maken. “Het kan ook zijn dat de dieren al het eten niet op kunnen, dan kijken we of we daar nog andere producten van kunnen maken, wat weer in ons winkeltje kunnen verkopen.” Het is een manier om nog wat geld te verdienen wat gebruikt wordt voor de verzorging van de dieren. “Mensen hebben vaak geen idee hoeveel kosten er bij de verzorging van een dier komt kijken.” Wat dat betreft zorgt de wekelijkse donatie van de Voedselbank voor een flinke besparing. “Voorheen kocht ik brood, groente en fruit, dat hoeft nu voor een groot deel niet meer.”
Adoptievarken
Op de Westerweide scharrelt er van alles rond. Naast kippen, pauwen, ganzen, konijn en cavia’s, verblijven er ook geiten, fretten, schapen, koeien en een varken. Er leven ook een aantal papegaaien die overgenomen zijn omdat bijvoorbeeld het baasje overleden is. Jason: “Voor papegaaien bestaat er eigenlijk niet echt een goede opvang. Mensen die hier hun dier willen brengen betalen daar dan een bepaald bedrag voor.” Op de website valt te lezen dat dieren van de Westerweide ook geadopteerd kunnen worden. Theo het varken kost bijvoorbeeld €75,- per jaar, Piet de valkparkiet kost €35,-. “Op die manier kunnen we de kosten voor de verzorging deels dekken, maar ook bijvoorbeeld een dierenarts inschakelen als het nodig is.”
Voorlichting
De dierenweide biedt een plek aan jong en oud. Jason gaat regelmatig met dieren langs bij scholen om voorlichting te geven. “We waren pas ook met de dieren op het zomerfeest van het Zeehos.” Het maakt deel uit van een stuk voorlichting en bewustwording van de functie van de dierenweide. “Niet iedereen weet wat wij hier doen en wat daarbij ook aan kosten komt kijken, ook de politiek niet.” Bij de dierenweide zelf ontvangt Jason leerlingen van een basisschool die dan een rondleiding krijgen en een leuk bingospel kunnen spelen. Maar ook ouderen uit een verzorgingshuis komen langs bij de Westerweide langs om koffie te drinken en de dieren te zien. Wat dat betreft heeft de Westerweide een unieke plek midden in de woonwijk, naast snackbar Ouwersloot en de speeltuin voor de allerkleinsten.
Uitbreiding
De dierenweide is tegenwoordig bijna elke dag open voor publiek. Het mag ook wel, want de dierenweide heeft geen gemakkelijke tijd achter de rug. Kort na de oprichting van de stichting brak corona uit, wat maakte dat de dierenweide dicht ging. Daarop volgde ook nog een langdurige ophokplicht in verband met de vogelgriep. Nu maar hopen dat er voor de Westerweide betere tijden aanbreken. Aan Jason en zijn vrijwilligers zal het niet liggen. Zij zien volop mogelijkheden. Jason: “We zouden graag ook een stuk grasgrond wat hiernaast ligt erbij willen trekken om de dieren meer ruimte te geven en omdat onze huidige grond best wel uitgeput is.” De stichting is daarover inmiddels met de gemeente in gesprek.
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van de Westerweide, of wil dit prachtige werk ondersteunen? Ga dan naar de website www.westerweide.nl