Afgelopen drie maanden is er op heel wat plekken massaal DE-koffiepunten ingeleverd voor Voedselbank Katwijk. De opbrengst van twintig inleverpunten is opgehaald en het laatste tellen is begonnen. De officiële eindstand is aan het einde van de actie uitgekomen op 2,2 miljoen koffiepunten. Deze week worden alle koffiepunten bij Voedselbank Nederland aangeboden.
De koffiepunteactie is onderdeel van een jaarlijkse landelijke actie van Voedselbanken Nederland, Douwe Egberts en de Lionsclubs. Met de ingezamelde punten kunnen er heel wat pakken koffie voor de klanten worden aangeschaft. Koffie is voor ruim 1 miljoen mensen die onder de armoedegrens leven een kostbaar product. Een dagelijks kopje koffie is dan lang niet vanzelfsprekend.
Kartrekker
Dit jaar deed voor het eerst ook Voedselbank Katwijk mee. Kartrekker van de actie was Alice de Vreugd, vrijwilliger bij de Voedselbank. “Het zou heel mooi zijn als we een miljoen punten ophalen”, gaf Alice aan het begin van de actie aan. Om dat enorme aantal te bereiken werden heel wat diaconieën van kerken, winkeliers en scholen benaderd om te dienen als inzamelpunt. Op die manier waren er twintig plekken in de gemeente Katwijk waar mensen hun koffie- en theepunten in konden leveren. Daar werd massaal gehoor aan gegeven.
Surprises
Vanuit Voedselbank Nederland werden er zes grote actiedozen aangeleverd. Voor de andere inzamelingspunten verzorgde Alice mooie surprises in de vorm van een koffiemok of een koffiezetapparaat. Met name bij een aantal winkeliers liep het heel hard met de punten. Zo was rond Kerst de grens van een miljoen punten al bereikt. Maar ook bij de kerken werd er goed ingezameld. Bij een aantal kerken mag de rest van het jaar de actie gewoon doorlopen met een vast inzamelpunt. Het lijkt er daarom op dat deze actie volgend jaar een vervolg gaat krijgen.
Verslavend
Voor vrijwilliger Alice zijn er heel wat uren in de actie gaan zitten. “Ik was pas nog op een zaterdag tien uur aan het tellen, mijn man werd er gek van”, vertelt ze lachend. “Het werkt wel een beetje verslavend.” Vrijwilliger Tineke van der Plas, die meehelpt met de laatste telling kan het beamen. “Als Alice zich ergens in vastbijt, dan laat ze niet los. Ze gaat dan bij iedereen langs.” De dames van de Voedselbank moeten nog even doortellen voor de eindstand is bereikt. En dan is het de volgende dag gewoon weer aan de slag bij de Voedselbank om voedselpakketten te verzorgen voor de klanten. Want daar doen ze het uiteindelijk voor.