‘Ouders houden hun kinderen het liefst weg bij de Voedselbank’

Robert-Jan van Rijn is al een jaar of negen betrokken bij de Voedselbank. De huisarts van beroep heeft een rol binnen het kappersteam waar hij samen met het team een keer in de zes, zeven weken een groep klanten van de Voedselbank knipt. Daarnaast coördineert hij thuis het Gratiskapper.nl project wat zich meer richt op de gezinnen met kinderen. Sinds een paar jaar zit Robert-Jan ook in het bestuur van Voedselbank Katwijk. 

Bestuur

“Mijn vader was eigenlijk al vrijwilliger bij de Voedselbank. Toen ik een tijdje meedraaide in het kappersteam hoorde ik dat ze een bestuurslid zochten. Volgens mij was het mijn vader die toen zei: ‘Is dat niet wat voor jou?’ Toen ik werd benaderd heb ik ja gezegd en kwam ik in het bestuur terecht. Ook dat vind ik een hele leuke manier om een bijdrage te leveren binnen de Voedselbank.” In het bestuur houdt Robert-Jan zich bezig met de communicatie.

Stigma

Dat de kinderen vooral aan huis bij Robet-Jan worden geknipt heeft een bewuste reden. “Dat heeft eigenlijk een beetje te maken met het feit dat ouders hun kinderen het liefst weghouden bij de Voedselbank. Ze vinden dat een stigma en willen hun kinderen eigenlijk niet met hun armoedeprobleem confronteren.” Als ouders met hun kinderen voor het eerst bij Gratiskapper.nl komen voor een knipbeurt, heeft dat vaak een verrassend effect. “Ze denken meestal: een woonhuis, dat wordt vast een krukje in de keuken. Maar als ze hierboven komen en zien hoe mooi het is, dan zie je de kinderen helemaal glunderen.”

Crowdfunding

De inrichting van Gratiskapper.nl is met behulp van een crowdfundingsactie bekostigd. Daarnaast hebben verschillende diaconieën en andere instantie ook een sponsorbijgedrage geleverd. Het resultaat mag er zijn! Naast meerdere eigentijdse knip- en wasplekken is er ook een loungeruimte, kunnen kinderen een spelletje doen op de playstation en is er een koffiebar voor de ouders. “Voor kinderen is het echt even er tussenuit als ze hier zijn. Ze krijgen wat lekkers te eten en te drinken en ze zien er weer op en top verzorgd uit.”

Voldoening

Naast zijn baan als huisarts en de drukte van zijn eigen gezin zet Robert-Jan zich graag in voor deze groep mensen die het moeilijk hebben. “Ja, je kan zelf best wel wat missen. Dus dit geeft mij eigenlijk heel veel voldoening en je krijgt er ook nog eens heel veel voor terug. Ook gewoon de gesprekken met mensen, de sociale contacten en ook het samenwerken met de vrijwilligers als team. Ik vind dat echt een hele fijne en dankbare bezigheid.”

Voor meer informatie over het knipproject bij Robert-Jan thuis ga naar www.gratiskapper.nl