Nieuwe bus voor voedselbank

Voedselbank Katwijk heeft een nieuwe bus met koeling. De oude bus waar al eerder problemen mee waren, was na 300.000 km toe aan vervanging. Voor de Voedselbank is een betrouwbare bus met koeling onontbeerlijk en daarom was men samen met Kulk Trucks op zoek gegaan naar een vervanger.

Wensen

Afgelopen week werd de nieuwe (tweedehands) bus bij Kulk Trucks opgehaald. Maurits Kulk (eigenaar) was samen met de Voedselbank op zoek gegaan naar een vervanger voor de huidige witte Volkswagenbus. Maurits: “Deze bus voldoet aan alle wensen. Het is een automaat, de bus heeft koeling en is een Euro 6 uitvoering die geschikt is voor alle milieuzones.”

Mercedes sprinter

De nieuwe bus is een Mercedes Sprinter CDI (4 cilinder, 160 pk) uit 2019 met 100.000 km op de teller. De bus is verhoogd en heeft een ingebouwde koeling. De chauffeurs die meegekomen zijn om de bus op te halen bekijken glunderend het moderne interieur. De bus is nog als nieuw. Op de achterkant zit nog een achteruitkijkcamera, best handig voor de plekken waar de Voedselbankbus allemaal komt om spullen op te halen.

Van links naar rechts: Maurits Kulk, Wim de Mooij (secretaris Voedselbank) en de chauffeurs van de Voedselbank

Voorlopig

Wekelijks wordt de bus gebruikt om aardappelen, groente en fruit op te halen bij de groothandel in Amsterdam. Daar mag deze bus in ieder geval tot en met 2028 zonder problemen de stad in. Maurits weet zelfs de vertellen dat bij testen de lucht die uitlaat uitkomt, schoner is dan de lucht van de buitenomgeving. Een elektrische bus was op dit moment ook nog niet haalbaar in verband met actieradius en gewicht. Maurits: “Met deze bus kunnen ze voorlopig weer vooruit.”

Donateurs

De bus kon aangeschaft worden dankzij een aantal anonieme donateurs en de inzet van Kulk Trucks. In het straatbeeld zal de grijze bus nog niet heel erg opvallen. De vorige Voedselbankbus zat onder de logo’s van sponsors en van de Voedselbank zelf. Hoe deze bus ‘aangekleed’ gaat worden is nog niet bekend.