Kinderen bakken 150 appeltaarten voor de Voedselbank 

Klanten van Voedselbank Katwijk hadden afgelopen week een aangename verrassing in hun voedselpakket. Maar liefst 35 kinderen hadden samen met banketbakker Krijn Verdoes 150 appeltaarten gebakken. Deze actie was onderdeel van de PEP-week georganiseerd door 4Youth, de jongerenorganisatie van de Hervormde gemeente Katwijk.

Vriezer

Het is donderdagavond acht februari als 35 kinderen, tussen de zes en twaalf  jaar, enthousiast aan de slag gaan met het bakken van appeltaarten. Voordat de handen uit de mouwen gaan, worden er afspraken gemaakt: alleen de bakker mag gillen want anders is het vijf minuten afkoelen in de vriezer. Gelukkig is dat maar een grapje. 

Omzien naar elkaar

De jeugddiakenen Rick Schuitemaker en Wim Krijgsman, zijn er om alles in goede banen te leiden. Rick: “We willen kinderen op een laagdrempelige manier leren om te zien naar mensen die het minder goed hebben. Niet iedereen kan zomaar een appeltaart kopen. Misschien hebben zij wel iemand in de klas die in armoede leeft, maar weet niemand dat. Het is nodig dat daar aandacht voor is en daarom kiezen we voor de Voedselbank als goede doel.”

geheim

De kinderen krijgen een kijkje in de keuken van bakker Krijn Verdoes. Zijn echte geheim vertelt hij natuurlijk niet maar om een lekkere appeltaart te maken zijn pure grondstoffen nodig: banketbakkersroom, spijs, deeg, rozijnen en natuurlijk de appels. Voor 150 appeltaarten zijn heel veel appels nodig. Wel honderd kilo! Een gedeelte daarvan is gesponsord door Dirk van den Broek en het andere gedeelte betaalde de kerk. Gelukkig hoeven de kinderen niet te schillen, er zijn ouders, opa’s, oma’s en twee vrijwilligers van de Voedselbank die mee helpen. Tijdens de avond vertelt coördinator Trien Schaap nog wat over het werk van de Voedselbank.

  

naaste

Elk jaar worden er tijdens de PEP-week van de Hervormde gemeente Katwijk activiteiten georganiseerd voor jongeren, tussen zes en zeventien jaar. Denk bijvoorbeeld aan een volleybaltoernooi, wisseldiner en nog veel meer. Ook in eerdere jaren opende Krijn Verdoes zijn deuren voor het bakken van taarten voor het goede doel: “Ik ben gelovig en vind het belangrijk om kinderen te leren naar de naaste om te kijken. Daarnaast vind ik het ook gewoon fantastisch om de kinderen wat te laten zien van ons vak en hen een leuke avond te bezorgen.”