‘gered met een gratis bus’

Voor de vrijwilligers van Voedselbank Katwijk begon het nieuwe jaar met een domper. De bus, waarmee wekelijks eten wordt opgehaald, begaf het. De motor moest vervangen worden, een flinke financiële tegenvaller. Om toch voedsel op te kunnen halen sprong een week later een ondernemer bij door een bus gratis beschikbaar te stellen. Hierdoor kon het logistieke proces gewoon doorgaan en merkten de klanten er verder niks van. 

Motor

Vrijwilligers Jan en Aad rijden elke donderdag een ronde langs de supermarkten. Jan: “We halen dan voedsel op bij de Dirk, Jumbo, Hoogvliet en Albert Heijn. Ik ging links de bocht op en toen sloeg de stuurbekrachtiging uit.” De chauffeur heeft onmiddellijk de bus aan de kant gezet, die vervolgens niet meer wilde starten. Alle producten werden ondertussen overgeladen, waarna de weggesleept moest worden. Jan: “Ze konden het niet oplossen. De multisnaar is in de distributieriem geslagen. Hierdoor is de motor is naar de knoppen.”

Afhankelijk

De vrijwilligers en klanten zijn ontzettend afhankelijk van de Voedselbankbus, een Volkswagen Transporter van inmiddels meer dan tien jaar oud. Wekelijks wordt met de bus op donderdag en vrijdag de producten opgehaald bij supermarkten, bakkerijen, groenteboeren en de groothandel in Amsterdam. Als noodoplossing werd er vorige week direct een bus gehuurd. Maar uit het niets kregen de chauffeurs van de Voedselbank deze week een bus aangeboden van een Rijnsburgse ondernemer in kamerplanten. Aad: “Het is een Mercedes Sprinter, een automaat. Hij rijdt heerlijk! En deze is gratis, dat scheelt zo weer 1500 euro. We zijn gewoon gered met een gratis bus.” 

Kostenpost

De eigen bus van de Voedselbank staat bij de garage. Daar komt een gereviseerde motor in. Een flinke klus en een behoorlijke kostenpost. Maar als de bus binnen nu en twee weken weer gemaakt is kunnen er hopelijk weer heel wat Voedselbankritjes mee gemaakt worden.

UPDATE: Inmiddels is de bus gerepareerd en hebben de klanten weinig gemerkt van de technische mankementen. De vrijwilligers rijden wekelijks hun ritjes alsof er niets gebeurd is.