“Ik kijk er elke keer weer naar uit”

Toen een vrijwilliger bij een damesvereniging iets kwam vertellen over het werk van de Voedselbank greep dat Trien Schaap (65) zo aan dat ze besloot om ook bij de Voedselbank aan de slag te gaan. Als meisje had Trien aan den lijve ondervonden wat het is om met armoede in het gezin te maken te hebben. In die zin begrijpt ze heel goed in welke situatie de klanten van de Voedselbank zitten.

Alcoholist

“Mijn vader was alcoholist. Als hij ergens een baan had en het beviel hem niet, dan stopte hij ineens met werken en dan kwam er geen geld meer op de plank”, vertelt Trien. De Voedselbank bestond nog niet, maar het gezin kreeg destijds regelmatig een doosje van de kerk. “We waren met zeven personen en hadden regelmatig heel weinig vlees. Door familie werd er regelmatig wat groenten voor ons geregeld. Soms dreigde het gas afgesloten te worden, maar dan werd de rekening op het laatste moment toch door een familielid betaald.”

Pijnlijke ervaring

De pijnlijke ervaring van Trien maakt dat ze als geen ander beseft hoe essentieel voeding voor een mens is. “Het liefst zouden we hebben dat er elke dag vlees, groenten en zuivel voor de mensen is. Je wilt toch niet dat je elke dag moet gaan verzinnen waar je je eten vandaan moet halen.” Bij de kerk kon destijds hulp aangevraagd worden, maar dat wilde de moeder van Trien niet. “Maar wij waren juist wel blij met die hulp.”

Agenda

Nu is Trien met haar man elke week op donderdag en vrijdag te vinden bij de Voedselbank. Ze werkt er al vijftien jaar en past de agenda er zo op aan dat ze geen week hoeft te missen. “Ik kom hier ’s morgens en dan zet ik eerst koffie. Dan ga ik de kratten tellen en de ijskasten aanzetten. Ik help spullen inpakken en ondertussen wordt er van alles gevraagd. De telefoon gaat regelmatig en ik loop heel wat rond. Ik ben echt een manusje van alles.” 

Vaste stek

Als de klanten op vrijdag komen zit Trien op haar vaste stek met haar registratiemap. “De klanten moeten zich bij mij melden. Ik ken iedereen bij naam. Dus als ze aan komen lopen, dan kruis ik ze alvast aan. Dat scheelt heel wat tijd. Het zijn inmiddels toch heel wat klanten die we nu helpen.” Trien is een sociaal mens. Ze maakt met elke klant wel een praatje, kent persoonlijke situaties en weet precies naar wie ze iemand kan doorverwijzen. 

Vanuit je hart

“Het is best een drukke ‘baan’. Als ik er geld voor gehad, was ik nu al rijk geweest”, lacht Trien. “Nee hoor, dat is niet waar. Maar ik vind het gewoon leuk om te doen. Ik kijk er elke week weer naar uit. Ik ben nog nooit zoveel keren gezoend in mijn leven door mensen die zo blij waren met de hulp die ze kregen. Dat geeft echt wel waardering hoor! Het voelt gewoon goed dat je dit werk kan doen. Gewoon vanuit je hart…”

Wil je zelf ook als vrijwilliger aan de slag bij de Voedselbank? Neem contact met ons op via de website op deze speciale pagina!