“Het is niet aan ons om te oordelen, maar om te helpen”

Vrijwilliger Albert van Rijn

Albert van Rijn is een geboren en getogen “Kattukker”. Een man van woorden én daden. Hij werk als financieel manager bij de Gemeente Leiden en in zijn vrije tijd zet hij zich in voor een eerlijkere samenleving. Een verhaal over zijn werk, zijn motivatie en zijn persoonlijke ervaringen als vrijwilliger bij de Voedselbank.

Kun je jezelf voorstellen?

“Natuurlijk! Ik ben Albert van Rijn en 42 jaar oud. Sinds 2010 ben ik getrouwd en vader van een prachtige dochter. Ik werk als financieel manager bij de Gemeente Leiden en houd mij bezig met parkeermanagement, dat gaat over fietsenstallingen, vergroening van de rijweg, betaald parkeren en de parkeervisie voor de toekomst. Een uitdagende baan met veel afwisseling. In mijn vrije tijd luister ik graag naar muziek, kijk ik films, houd ik van verre reizen en wandel ik veel. In het verleden voetbalde ik bij Quickboys maar dat gaat helaas niet meer. De leeftijd hé.” 

Wat is je motivatie om vrijwilligerswerk te doen en hoe ben je bij de Voedselbank terechtgekomen? 

“Er is een grote, groeiende kloof tussen arm en rijk in onze samenleving. Ik schrok toen ik zag dat ons land negatief kleurt in vergelijking met andere Europese landen. Vroeger gaf ik af op hoe de politieke zaken in ons land zijn geregeld, maar nu besef ik: ‘Ik kan blijven klagen maar ik kan ook zelf iets bijdragen aan een eerlijke samenleving.’ Ook vanuit mijn Christelijke geloof wil ik iets voor mijn naasten doen. Zo ben ik gaan zoeken naar vrijwilligerswerk dat bij mij past. Via internet kwam ik bij de Voedselbank terecht. Hun missie en visie sprak mij aan. En zo begon ik begin 2019 bij de Voedselbank.” 

Hoe ziet jouw loopbaan bij de Voedselbank eruit?

“Begin 2019 begon ik als vrijwilliger. Ik startte als bijrijder op de vrachtwagen en reed mee om brood bij de bakker, kleding bij de kledingwinkels en voedsel bij de supermarkten op te halen. Vanaf de laatste twee jaar werk ik op vrijdagochtend als verdeler.” 

Je bent ook bestuurslid bij de Voedselbank. Wat houdt dat in?

“Klopt, ik ben sinds maart tweede penningmeester in het bestuur van de Voedselbank. Ik accordeer vacatures en help bij het opstellen van de jaarrekening. Daarnaast sta ik nog regelmatig op de werkvloer. Dat is fijn want zo kan ik snel met het bestuur schakelen als er problemen zijn. Maar ik ben er niet om over de schouders van de andere vrijwilligers mee te kijken. Soms maken we daar wel eens grappen over.”

Wat is jouw meerwaarde voor de voedselbank? 

“Mijn financiële achtergrond komt goed van pas als tweede penningmeester. Op mijn werk kom ik geregeld in contact met boze burgers. Daar krijg je wel een dikke huid van. Dat komt ook goed van pas: ik laat mij echt niet zo snel uit het veld slaan als het even tegenzit. Ik ben niet van lange verhalen maar van snelle keuzes. Niet lullen maar poetsen!” 

Wat maakt de Voedselbank zo bijzonder voor jou?

“Ik vind het verdeelwerk echt heel leuk. We doen het al een lange tijd met dezelfde groep vrijwilligers. We zijn inmiddels een hechte groep geworden en praten over van alles: van muziek tot geloof en alles ertussenin. Ik ben zelfs een keer met een andere vrijwilliger naar een concert geweest. Het gaat dus niet alleen om het werk maar ook om de contacten en vriendschappen die ik hier opdoe.” 

Wat motiveert je om door te gaan?

“Hoe gezellig het vrijwilligerswerk bij de Voedselbank ook is, uiteindelijk doen we het voor de klanten. Laatst zag ik een vader met een zoontje wachten op voedsel. Ja, dat raakte mij wel. Stel je voor dat ik daar met mijn dochter stond te wachten op voedsel. Je kan zeggen dat het hun eigen schuld is, maar achter elk gezicht schuilt een verhaal. Sommigen hadden een goede baan als zzp’er maar zijn door een ongeluk alles kwijtgeraakt of door een scheiding in de problemen geraakt. Het kan iedereen zomaar gebeuren. Mijn geloof leert dat het niet aan ons is om te oordelen, maar om te helpen!”