“bewust omgaan met je overschotten”

Kievit heeft al aardig wat fans in Katwijk en dat is niet voor niks. Het bedrijf levert 100% biologisch groente- en fruitpakketten vers aan huis hier in de regio. Ook Voedselbank Katwijk is een van die fans. Elke week worden de overschotten van de veelal eigen geteelde verse groenten opgehaald door vrijwilligers van de Voedselbank. 

Rondleidingen

Kievit is al 25 jaar actief in Katwijk en omstreken, maar agrarisch ondernemer Sebastiaan Bos zit nog vol met nieuwe ideeën. Op een stuk grond van 1,6 hectare op de Duinvallei (Zanderij) verbouwt het bedrijf sinds 2018 haar eigen groenten en fruit. Bijna de helft van de groenteoogst komt daar inmiddels vandaan. “Ik zou hier nog wel uit willen breiden qua grond. Komende jaren willen we hier ook meer rondleidingen kunnen geven aan het publiek. En ik zou meer willen leveren aan de gemeente Katwijk en lokale bedrijven.”

Geuzenprijs

Het stuk grond ‘De Groene Vallei’ waarop verbouwd wordt, is van de gemeente Katwijk. Nog drie volle seizoenen kan daar gebruik van gemaakt worden. Sebastiaan gaat ervan uit dat de samenwerking daarna verlengd wordt. “Als je Katwijk een fijne plek wilt houden, dan moet je ook genoeg ruimte en groen hebben. Katwijk is een van de minst groene gemeentes in Nederland. Daar moet je geen geuzenprijs van willen maken.” Daarnaast heeft Kievit ook nog een stuk grond in Lelystad, maar de focus ligt volgens Sebastiaan toch wel op Katwijk.

Bio+

Kievit werkt 100% biologisch. Sebastiaan: “Ik kan wel zeggen dat we eigenlijk een bio+ bedrijf zijn. Biologisch telen is namelijk meer dan het niet gebruiken van kunstmest en bestrijdingsmiddelen.” Er zit volgens de gepassioneerde agrariër een hele filosofie achter hoe je met de aarde omgaat. “Het gaat ook om kringloop en samenwerking. We zijn bezig om evenwicht te creëren. We voegen iets toe aan de natuur in Katwijk, maar ook aan de arbeidsplaatsen. We werken niet met goedkope arbeidskrachten uit het buitenland, maar met mensen in de regio. Ook de klanten komen uit de regio en daar staan we ook rechtstreeks mee in contact.”

Overschotten

De samenwerking met de Voedselbank dateert al van de begintijd van de Voedselbank. Sebastiaan: “De Voedselbank is een kwestie van bewust omgaan met je overschot. Als je een kringloopgedachte hebt, dan hebben we van de gemeente Katwijk een stuk grond ter beschikking en wij gebruikten dat ook weer om goed te doen voor de Katwijkse gemeenschap. Ook je overschotten kan je op die manier benutten om het armoedeprobleem hier in Katwijk een stukje kleiner te maken. En de klanten krijgen ook nog eens hele gezonde voeding.”

‘t Ambacht

Wekelijks komende de chauffeurs van de Voedselbank langs bij de locatie van Kievit op bedrijvencentrum ’t Ambacht. Ook deze week staan er weer heel wat kratten verse bladgroenten opgestapeld. Sebastiaan: “We willen onze klanten verse producten leveren. Daardoor hebben we wat sneller overschotten. Ondanks dat we heel efficiënt zijn in het snijden en verwerken, heb je met grote volumes al snel wat groenten over.”  Voor de Voedselbank komt het als een welkome aanvulling. Er hoeft weinig tot vrijwel niets gesorteerd te worden en de klanten krijgen 100% biologisch geteelde groenten van eigen bodem.