Ondine de Hullu (67) is gepensioneerd bedrijfsfysiotherapeut en sinds kort aan de slag gegaan als vrijwilliger bij de Voedselbank. Als bestuurslid houdt zij zich bezig met alle aspecten rond veiligheid. Ondine: “Ik ben onder de indruk hoe alles hier bij de Voedselbank geregeld is.”
Schouwenhove
In coronatijd kwam Ondine al regelmatig over de vloer omdat ze boodschappen langsbracht die vanuit serviceflat Schouwenhove werden ingezameld. “Mijn moeder woonde daar en was een actie gestart, maar na haar overlijden bleef de actie maar doorlopen en ik kwam steeds vaker langs bij de Voedselbank.”
vraag
Ondine die zelf in Rijnsburg woont, werd elke keer weer geraakt door het enthousiasme en de inzet van de vrijwilligers. “Ik raakte betrokken bij het werk van de Voedselbank en heb wat workshops gegeven over veiligheid. Op een gegeven moment kwam de vraag of ik in het bestuur wilde plaatsnemen. Ik hoefde daar eigenlijk niet zo lang over na te denken. Eigenlijk zou een Voedselbank niet nodig moeten zijn, maar helaas is dat wel zo. En dan wil ik daar ook graag een steentje aan bijdragen.”
BHV
Nu houdt Ondine zich bezig met alles rond (voedsel)veiligheid, veiligheid voor de vrijwilligers én de klanten, brandpreventie en bedrijfshulpverlening. Onlangs werd er een opfriscursus gegeven waarbij een tiental BHV-vrijwilligers werden geschoold in ontruiming, reanimatie en brandbestrijding. Op het plein van de Voedselbank stonden vrijwilligers met brandblussers verschillende vuurhaarden te blussen, binnen werd een ontruiming nagespeeld en er werd geoefend met reanimeren.
controleur
“Toen ik hier binnenkwam, zag ik dat het eigenlijk al heel goed geregeld was”, vertelt Ondine.” Maar het kan natuurlijk altijd nog beter. Je hebt te maken met nieuwe regelgeving en dat moet steeds up-to-date gehouden worden. En dat is mijn taak.” De positief ingestelde Ondine beseft dat ze soms door de vrijwilligers ook wel een beetje als controleur gezien kan worden, die overal op let. “Dat hoor ik ook wel eens, maar gelukkig vaak als grapje. Maar dat hoort er wel een beetje bij. In het belang van je eigen en andermans veiligheid moet je soms op bepaalde dingen wijzen.”
Ongedierte
Omdat de Voedselbank moet voldoen aan hele hoge (hygiëne)eisen, kan men zich geen ongedierte permitteren. Een gespecialiseerd bedrijf komt regelmatig langs om te inspecteren, te adviseren en waar nodig aanpassingen te doen. In een ruimte waar met vers voedsel gewerkt wordt, wordt vandaag een gecertificeerde insectenlamp opgehangen en bij de koelinstallatie worden plinten geplakt om te voorkomen dat muizen erachter kunnen kruipen. Ondertussen zorgt Ondine dat de mondmaskers en handschoentjes in het voorraadhok aangevuld worden. “Als je wilt dat medewerkers hulpmiddelen gebruiken, dan moeten ze wel goed beschikbaar zijn.”
Mierenhoop
Ondine heeft al heel wat vrijwilligersorganisaties gezien, maar de Voedselbank heeft op haar een hele positieve indruk achtergelaten. “Het is hier altijd gezellig en er wordt ontzettend hard gewerkt. Soms denk je als je hier binnenkomt: wat een mierenhoop, er gebeurt ontzettend veel. Maar als je iets beter kijkt, dan zie je dat het allemaal zeer gecoördineerd verloopt. Er wordt hier heel erg goed en zorgvuldig gewerkt. Dus wat dat betreft ben ik in een opgemaakt bedje terecht gekomen.”