100 extra klanten bij Voedselbank in 2021

Het aantal inwoners van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg dat gebruik maakt van de voedselbank blijft stijgen. Voedselbank Katwijk zag het aantal klanten in 2021 met honderd toenemen, tot bijna 500 mensen. Hieronder zijn bijna 200 kinderen. Het gaat in totaal om ruim 185 huishoudens. 

Tijdelijke hulp is heel normaal

Het aantal mensen dat niet in staat is om voldoende eten te kopen en regelmatig honger heeft, is helaas veel groter dan de groep die de voedselbank nu helpt. Schaamte is nog steeds de meest genoemde reden om niet aan te kloppen voor voedselhulp. Dat is niet nodig, want als de coronacrisis iets heeft laten zien, dan is het dat tegenslag iedereen kan treffen. Van jong tot oud, van werkgevers tot werknemers, van startende tot bestaande ondernemers. Veel mensen schamen zich als ze aangewezen worden op de tijdelijke hulp van de voedselbank. 

“Hulp van de voedselbank is een eerste stap vooruit. We willen mensen die zich schamen of twijfelen aanmoedigen om zich te melden. Het gebeurt ook dat mensen onterecht denken dat ze geen gebruik kunnen maken van de voedselbank. Wat de situatie ook is, we zorgen altijd eerst voor eten. Pas later gaan we met onze klanten in gesprek.” Aldus Aafke van Rhijn, voorzitter van Voedselbank Katwijk.

Vrijwilligers van de Voedselbank in actie

Vrijwilligers maken de Voedselbank

Iedereen die bij de voedselbank werkt is vrijwilliger. De voedselbank ontving in 2021 gelukkig veel hulp van hen. 

“Met dank aan de vrijwilligers en donateurs die zich hebben ingezet en flexibel zijn geweest, konden wij de klanten op weg helpen met voedsel. Het is bijzonder dat ook lokale ondernemers klaar blijven staan voor de gemeenschap in een moeilijke tijd,” aldus Aafke.