Raadsleden op bezoek bij Voedselbank

De nieuwe coalitie is nog niet geïnstalleerd, maar dat weerhield de Voedselbank Katwijk er niet van om alle politieke partijen uit te nodigen voor een werkbezoek. Er waren afgelopen dinsdagavond zeventien gemeenteraadsleden aanwezig die daarmee alle politieke partijen uit Katwijk vertegenwoordigden. Voorzitter Aafke van Rhijn hield een presentatie over het werk, er volgde een rondleiding en men ging met elkaar in gesprek over armoede.  

Even na 19.30 uur begon Aafke van Rhijn te vertellen over het werk van de voedselbank. In Katwijk maken er zo’n vijfhonderd mensen gebruik van de Voedselbank. Dat gebeurt met een voedseluitgifte op vrijdag waarbij meer dan vijftig vrijwilligers betrokken zijn. “Een geoliede machine,” aldus Van Rhijn. “Aan de voorkant is het laagdrempelig, persoonlijk en gezellig, maar aan de achterkant moet het ontzettend strak geregeld zijn zodat alle klanten goed en op tijd de boodschappen kunnen meenemen.” Er werd door de voorzitter een inkijkje gegeven wat er allemaal bij komt kijken aan taken, vrijwilligers, klanten, betrokken instanties en processen. 

Penningmeester Leendert van Delft nam de groep vervolgens mee voor een rondleiding. Naast een groot lokaal waar het houdbare voedsel opgeslagen staat, zag men ook de enorme koelinstallaties die ervoor zorgen dat zuivel en andere gekoelde producten veilig bewaard kunnen worden. De stellingen met kratten waren die avond nog leeg, maar worden elke donderdag dankzij leveranciers, supermarkten en donateurs weer gevuld. Naast de voedseluitgifte zijn in het pand ook nog een tweedehands kledingwinkel en een kapsalon gevestigd. De gemeenteraadsleden waren unaniem onder de indruk van de huidige locatie.

De voormalige school de Dubbelburg leent zich door de indeling uitstekend voor alle activiteiten van de Voedselbank. Er is dankzij een donatienetwerk ook behoorlijk wat geïnvesteerd in het gebouw. “We hebben intern nog wel wat moeten verbouwen en we willen het voor onze klanten echt netjes hebben.” Aan de buitenkant is de groenvoorziening aangepakt en sinds kort is er ook een nieuwe buitenruimte opgeleverd. Het gebouw zelf is energieneutraal door 120 zonnepanelen op het dak en levert zelfs stroom terug aan de kinderopvang aan de andere kant van het gebouw. Van Rhijn: “We zijn heel blij en dankbaar met deze locatie.” De voormalige basisschool is eigendom van de gemeente Katwijk en de voedselbank kan daar in ieder geval tot medio 2025 in blijven. Het bestuur sprak de wens uit naar de aanwezige gemeenteraadsleden om snel perspectief te kunnen bieden over een verlenging. “Anders kan het betekenen dat we volgend jaar al op zoek moeten gaan naar een nieuwe locatie, want zo snel vind je in Katwijk niet een locatie die zo geschikt is”, benadrukt bestuurslid Robert-Jan van Rijn. “Nu moeten we geld reserveren voor een mogelijke verhuizing. Geld wat je liever investeert in armoedebestrijding.”