Fractieleden Durf helpen handje mee bij Voedselbank

Vrijdagmorgen om 09.00 uur melden drie van de negen fractieleden van Durf zich bij de Voedselbank. Ze komen een ochtendje meehelpen om daarna met de voorzitter van de Voedselbank in gesprek te gaan. De bus met groente en fruit uit Amsterdam komt net aan, dus kunnen Erik den Haas en Arie van Rooijen direct gaan lossen.

Mandarijnen

Een volgeladen Voedselbankbus wordt door de vrijwilligers leeggemaakt. Erik en Arie helpen enthousiast mee. Een grote stapel dozen met mandarijnen wordt naar binnen gereden waar mede-fractielid Mariska de Haas aan een tafel aan het sorteren is. “Luister, ik heb altijd van huis uit meegekregen: aanpakken helpt!”

Barre tijden

Erik (35) is gelijk een van de jongste ‘vrijwilligers’ bij de Voedselbank. “Wij vinden het belangrijk om te zien wat er speelt in de samenleving en daar een steentje aan bij te dragen. Zeker gezien de barre tijden en de energiearmoede hebben we ervoor gekozen om nu bij de Voedselbank te komen kijken. Ja, dan gelijk ook wel even meehelpen als je hier toch bent.”

Pluim

Even later mengt Arie zich ook even in het gesprek. “Ik ben sinds een half jaar met pensioen, dus heb wat meer tijd om overdag bij dit soort organisaties langs te gaan. Je krijgt dan toch een goed beeld van wat er gebeurt.” Als het gaat om de armoedebestrijding in Katwijk is Arie behoorlijk positief. “Ik denk dat de gemeente het heel goed doet. Zeker met het Winterplan waar we mensen die het nodig hebben extra ondersteunen. Daarmee lopen we toch wel voorop in Nederland. Wat dat betreft is dat toch wel een pluimpje voor Katwijk.”

Continuïteit

Na het meehelpen met de vrijwilligers gaat de afvaardiging van Durf nog in gesprek met Aafke van Rijn, voorzitter van de Voedselbank. Arie: “Er is een paar jaar geleden een verhuizing geweest van de Voedselbank naar deze locatie. We willen vanmorgen graag een goed beeld krijgen dat de continuïteit van dit werk de komende jaren gewaarborgd is. Het is wel belangrijk dat klanten van de Voedselbank hier voorlopig gewoon geholpen kunnen worden.”