“Eigenlijk zou iedereen vrijwilligerswerk moeten doen.”

Samen met haar zus is Natascha (40) een van de jongste vrijwilligers bij de Voedselbank. Ze helpt inmiddels al negen jaar mee en vindt het eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. “Ik vind eigenlijk dat iedereen iets aan vrijwilligerswerk moet doen. Juist omdat je het zelf heel goed hebt en er zoveel mensen zijn die het niet goed hebben.”

Aanpakken

Natascha weet van aanpakken. Als de bus van de Voedselbank met spullen arriveert, helpt ze de spullen ‘om te pakken’. Kratten worden geleegd en de inhoud wordt gesorteerd op houdbaarheidsdatum. “Je moet altijd weten wat je op voorraad hebt en wat eruit moet.” Als alles gesorteerd en verpakt is helpt ze het afval te scheiden: plastic bij plastic, papier in de papiercontainer.   

Leeftijdsverschil

Zelf vindt ze het geen probleem dat ze met veelal oudere vrijwilligers samenwerkt. “Het is echt zo leuk en je merkt het niet dat wij jonger zijn en zij ouder. Want je bent wel echt met elkaar een team.” Een verklaring voor het feit dat er zo weinig jonge vrijwilligers zijn heeft ze wel: “De jongere generatie heeft er minder tijd voor en maakt er ook minder tijd voor. Maar tijd kan je altijd maken… Als je iets belangrijks vindt, dan maakt het niet uit, dan wil je het gewoon doen, of je nou jong of oud bent.” 

Sporten

Voor Natascha betekent het dat ze wekelijks bij de Voedselbank te vinden is. “Zelf heb je het gewoon heel goed, dus dan vind ik het niet erg om hier een paar uur van mijn tijd aan te besteden. Ik zou ook kunnen gaan sporten, maar dat doe ik dan wel op andere dagen. Dit geeft mij energie en je wordt er ook blij van. Je weet gewoon dat je de mensen helpt. Als niemand dit zou doen, hebben heel veel mensen geen eten. Het geeft mij dus ook heel veel voldoening.”