De vrijwilligers van de Voedselbank kregen donderdag 20 oktober wat extra handjes erbij. Wethouder Gerard Mostert en bestuursadviseur Joost Breas kwamen een ochtendje mee helpen. Klokslag 09.00 uur stapten ze vol verwachting binnen. Vijf minuten later waren ze al aan het werk gezet om aangeleverde producten te ordenen en klaar te maken voor de klanten.
Ervaring
Collega Joost had duidelijk in het verleden wat extra ervaring opgedaan als supermarktmedewerker. Voor Gerard Mostert was het vrij nieuw, maar hij had er zin in. “Het is natuurlijk de Week van de Voedselbank, maar ik vind het ook heel leuk om te zien hoe het hier gaat.” Vrijwilligster Natascha Westra zette de beide heren snel aan het werk. Kartonnen dozen werden uitgepakt, de producten werden in kratten gezet en het papierafval werd direct weer opgeruimd.
Avonduren
Mostert is onder andere verantwoordelijk voor de portefeuille Armoedebeleid en dit was niet de eerste keer dat hij bij de Voedselbank langs kwam. “Als wethouders komen we vaak in de avonduren langs bij de Voedselbank en bij een vergadering van het bestuur en dan hoor je allemaal mooie verhalen van vrijwilligers die fantastisch werk doen. En dan zie je af en toe een foto bij een presentatie, maar het is eigenlijk veel leuker om het zelf mee te maken.”
Bus
Tussendoor krijgt de wethouder nog wat politieke vragen voor zijn kiezen. En als de bus van de Voedselbank terugkomt van een eerste rit, mag Gerard Mostert helpen de bus te legen. “Mooi, dan kunnen wij even een bakkie gaan doen”, roept de chauffeur lachend. Van het uitpakken bij Natascha gaan beide mannen naar de versafdeling. Eerst even de handen wassen en dan mogen kratten met wortels gesorteerd worden. Hier en daar een slechte wortel wordt eruit gehaald om vervolgens zakjes samen te stellen voor de klanten.
Inflatie
Voor Gerard Mostert is het Armoedebeleid toch wel anders dan Volkshuisvesting waar hij zich in een eerdere periode mee bezig hield. “Dit gaat veel directer over mensen. Bij wonen gaat het over huizen die betaalbaar moeten zijn. Dat gaat ook over mensen, maar dit zit toch wat dichter bij je hart merk ik. En dat vind ik wel heel mooi om te mogen doen.” Hij is geschrokken hoeveel impact de energiecrisis en de inflatie heeft en hoeveel mensen kwetsbaar zijn voor armoede. “En dat in zo’n welvarend land als Nederland. Dan hebben we het toch niet goed met elkaar georganiseerd.”
Gezegend
Lokaal ziet Mostert dat er ‘fantastische organisaties’ zijn zoals de Voedselbank, de Voorraadkast, Grip op de Knip en diaconieën van verschillende kerken. “In dat opzicht gebeurt er gewoon heel veel. Wij zijn in Katwijk nog best gezegend met een heel vrijwilligersleger die mensen wil helpen en omziet naar elkaar. Daar mogen we echt dankbaar voor zijn. Maar hebben we het goed georganiseerd? Ik denk dat het nog wel beter kan.” De wethouder hoort graag nog van Aafke van Rhijn (voorzitter) van de Voedselbank wat er verder speelt en wat de gemeente daar aan kan doen. Dat gebeurt later, maar eerst moet er nog even flink doorgewerkt worden.
Barmhartiger
Er zijn volgens Mostert heel veel mooie regelingen die we als gemeente hebben voor mensen die net niet of net aan rond kunnen komen. “Wat we zien is dat die regelingen nog niet of onvoldoende benut worden. Ik hoop echt dat wij als overheid veel barmhartiger worden. We oordelen nu veel te veel naar de letter van de wet. Het móet rechtmatig. Terwijl ik denk, nee joh, je moet veel meer vanuit je morele kompas besluiten nemen. Als we daar nou een kentering in kunnen brengen, dat zou mooi zijn. Ik hoop dat wij dat in Katwijk ook kunnen laten zien.”