149 kinderen blij gemaakt met nieuwe winterjas

Stichting Samen Katwijk heeft in samenwerking met de Voedselbank een jassenactie voor kinderen georganiseerd. Dankzij deelnemende kerken, lokale ondernemers en een particuliere donateur konden 149 kinderen van de Voedselbank afgelopen weken een gratis winterjas uitzoeken. De succesvolle actie werd donderdag 7 december met betrokkenen in de Hema officieel afgesloten. 

KERKEN

Stichting Samen Katwijk wil met aangesloten kerken van betekenis te zijn voor alle inwoners in Katwijk. Dat heeft gestalte gekregen in een diaconale raad die momenteel bestaat uit elf kerken. In een gezamenlijk overleg met de Voedselbank kwam al snel het idee naar boven om een jassenactie te gaan organiseren. Voorzitter Aafke van Rijn: “Gezinnen met kinderen zijn vaak extra kwetsbaar. Kinderen kosten veel geld. Een goede winterjas is vaak een grote uitgave die niet zomaar gedaan kan worden.”

Diaconaal hart

Klaas Wassens (voorzitter van Samen Katwijk) kijkt enthousiast terug op de actie. “Zonder de financiële ondersteuning van de kerken en een particuliere donateur was het niet gelukt. Ik ben ook ontzettend dankbaar voor de winkeliers die hebben meegeholpen.” De kinderen konden bij de Hema, Henny’s Rits of de Takko Fashion in Katwijk een winterjas gaan uitzoeken. De ondernemers deden op hun beurt ook een duit in het zakje door een mooie korting te geven op de jassen. “Jullie hebben echt een diaconaal hart,” constateert Klaas. “Fantastisch dat we dit hebben kunnen doen. Dit vraagt om meer.” 

Goede herderkerk

Een van de aanwezigen is Harm Aten van de Goede Herderkerk in Valkenburg. Hij was als gemeentelid betrokken bij de actie. “Kerken staan midden in de samenleving en zijn ervoor om anderen te helpen. Het helpt zeker als een doel helder en concreet is en dat was deze actie. Er werd bij ons in de kerk tweeënhalf keer zoveel opgebracht als van tevoren was toegezegd.” Naast Harm van de Goede Herderkerk waren er ook nog vertegenwoordigers van andere deelnemende kerken bij de afsluiting. 

Ondernemers

De lokale ondernemers hoefden bij de hulpvraag van Samen Katwijk niet lang na te denken. Ingrid van Henny’s Rits: “We hebben meegedaan omdat het voor mensen heel moeilijk is. Een jas is een hele dure uitgave, die koop je niet zo makkelijk.” Voor Nico Houtkoper van de Takko Fashion Katwijk was deelname heel vanzelfsprekend. “Als organisatie doen wij al heel veel voor lagere inkomens, wat ook een grote doelgroep is die wij hebben. Het was dus heel laagdrempelig om mee te doen. Het enige wat we moesten doen is zorgen dat we genoeg jassen hebben.”

Vervolg

Het enthousiasme over de actie en de bereidheid bij de ondernemers, Stichting Samen Katwijk, de deelnemende kerken en de Voedselbank vraagt om een vervolg. Gastheer Ruben Jongerius en eigenaar van de Hema: “We hebben hier met heel veel plezier aan meegewerkt. Ik hoor ook al dat er plannen worden gemaakt voor volgend jaar.” Voor nu hebben de kinderen van de Voedselbank in ieder geval een mooie, warme winterjas kunnen uitzoeken.

Kijk voor meer informatie over deelnemende kerken op www.samenkatwijk.nl