Hoogst haalbare score voor voedselveiligheid

De Voedselbank Katwijk heeft een voedselveiligheidscertificaat dat is gekwalificeerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook dit jaar is dit weer bevestigd en erkend met de hoogst haalbare score. Het is van het grootste belang de voedselveiligheidsketen sluitend te houden. Klanten van de Voedselbank moeten er namelijk op kunnen vertrouwen dat de boodschappen die zij krijgen veilig zijn. 

We stellen alles in het werk om ervoor te zorgen dat onze klanten goed en veilig voedsel krijgen. Daar worden we ook jaarlijks onaangekondigd op gecontroleerd. Ik ben trots op onze vrijwilligers die alles in het werk stellen om het hoge kwaliteitsniveau keer op keer in stand te houden,” aldus Aafke van Rhijn, voorzitter van de Voedselbank Katwijk.

Maatregelen
Om de kwaliteit en veiligheid van het voedsel in stand te houden zijn er in de voedselbank regels en protocollen. De vrijwilligers controleren al het voedsel dat binnenkomt, dat vervolgens in professionele koel- en vriesopslag of opslag wordt bewaard. De temperaturen en doorlooptijden worden gecontroleerd en opgeslagen. Het gebouw is schoon. De voedselbank heeft een uitgewerkt schoonmaakplan dat wekelijks wordt uitgevoerd en afgetekend. Opgeleide vrijwilligers houden toezicht op de voedselveiligheid.

NVWA
De NVWA heeft speciaal voor de voedselbanken in Nederland een document opgesteld met richtlijnen waaraan men moet voldoen om veilig met voedsel te kunnen/mogen werken. Voedselbanken werken met een Handboek Voedselveiligheid. In dit handboek staat beschreven wat een voedselbank moet doen en laten om er zeker van te zijn dat er aantoonbaar voedsel veilig gewerkt wordt. Inspecteurs van de Houwers Group, een onafhankelijk inspectiebedrijf werkzaam op het gebied van voedselveiligheid, hebben de afgelopen jaren Voedselbank Katwijk geïnspecteerd.