Veelgestelde vragen

Blank
Mag ik gebruik maken van de Voedselbank?

Daar gelden landelijke richtlijnen voor. Je mag gebruik maken van de Voedselbank als je als eenpersoonshuishouden, na aftrek van vaste lasten zoals huur, water, energie en verzekeringen, minder dan 230 euro per maand overhoudt. Als jouw huishouden uit meer personen bestaat, wordt dat bedrag per persoon 95 euro hoger. Dat is ongeacht de leeftijd van het gezinslid. 

Wij kunnen alleen mensen uit de gemeente Katwijk helpen. Andere klanten kunnen aanspraak doen op de Voedselbank in hun gemeente.

Een voorbeeld:
Een gezin bestaande uit 2 ouders met 2 kinderen (van 11 en 19 jaar oud) start met een minimumbedrag van 230 euro per maand. Daar komt nog 3 keer het bedrag van 95 euro bij. 230 + 285 = 515 euro per maand. Oftewel, als dit gezin na aftrek van de vaste lasten minder dan 515 euro per maand overhoudt, mogen zij gebruik maken van de Voedselbank.

 

 

Hoe lang mag ik gebruik maken van de Voedselbank?

We helpen als het nodig is. Dat is vaak tijdelijk, met een maximum van 3 jaar. Twee keer per jaar wordt gecontroleerd of de financiële situatie van onze klanten is veranderd en of zij nog gebruik kunnen maken van de Voedselbank.

Welke gegevens hebben jullie van mij nodig?

Als je bij ons aanklopt voor hulp, gaan we eerst zorgen voor eten. Daarna volgt het meten. We zullen in gesprek een toets doen op je financiële situatie, zo kunnen we vaststellen dat je van de Voedselbank gebruik kunt maken. We zullen dit zorgvuldig aan je uitleggen en gaan natuurlijk vertrouwelijk met jouw gegevens om.

Waar bestaat het voedselpakket uit?

De wekelijkse boodschappen van de voedselbank zijn gebaseerd op de Schijf van Vijf, van het Voedingscentrum. We zorgen voor een groot, goed en gezond voedselpakket voor onze klanten. De producten variëren van brood, groente, fruit en zuivel tot houdbare producten, koffie en levensmiddelen zoals deo en shampoo.

Rond de feestdagen hebben we vaak speciale voedselpakketten en ook je verjaardag gaat niet onopgemerkt voorbij.

Waar kan ik me aanmelden?

Dat kan op deze pagina. Je vult je gegevens in en dan zullen wij contact met je opnemen.

Kan ik iemand anders aanmelden voor de voedselbank?

Je kunt als hulpverlener iemand aanmelden voor de Voedselbank. Dat kan op deze pagina (link). We zullen vervolgens contact opnemen.

Kan ik geld doneren?

Wij, maar vooral onze klanten, zijn ontzettend geholpen met een bijdrage. Je kunt je donatie overmaken naar: Stichting Voedselbank Katwijk met omschrijving: Donatie Voedselbank Katwijk. Ons bankrekeningnummer is: NL16 RABO 0120 2657 02. Dank je wel!

Kan ik voedsel doneren?

Graag zelfs. Voor voedsel zijn we volledig afhankelijk van donaties. We kunnen van particulieren houdbare, verpakte producten aannemen die niet over de datum zijn. Ook verzorgingsmiddelen zoals deo en shampoo of bijvoorbeeld luiers zijn van harte welkom. Alcohol mogen wij niet aannemen.

Voor het brengen van verzorgings- en voedingsmiddelen ben je van harte welkom bij de Voedselbank op donderdagochtend van 09.00 tot 12.00 uur. Dan zijn er vrijwilligers om je donatie aan te nemen. Ons adres is Cappelrijeland 2 in Rijnsburg.

Van vaste sponsoren krijgen we de verse producten, of schaffen we vers voedsel aan van de financiële donaties. Zo zorgen we dat onze klanten goed voedsel krijgen. Bedrijven kunnen voor grotere donaties het beste vooraf contact opnemen, zodat we het goed kunnen coördineren. Neem contact op met onze coördinator Trien de Vreugd. Dat kan via 071 20 525 99 of mailen naar coordinator@voedselbankkatwijk.nl.

Zoeken jullie nog vrijwilligers?

De Voedselbank wordt draaiende gehouden door vrijwilligers. We zijn ontzettend blij met hun enthousiaste inzet en met het feit dat we momenteel voldoende vrijwilligers hebben. We nemen daarom op it moment geen nieuwe vrijwilligers aan. Onze partnerorganisatie Grip op de Knip zoekt nog vrijwilligers.