Veelgestelde vragen

Blank
Mag ik gebruik maken van de Voedselbank?

We bekijken eerst of je voldoet aan de landelijke richtlijnen en of je officieel klant kunt worden. Onze ervaring is dat dit in de meeste gevallen zo is.

Volgens de landelijke richtlijnen mag je gebruik maken van de Voedselbank als je als eenpersoonshuishouden, na aftrek van vaste lasten zoals huur, water, energie en verzekeringen, minder dan 300 euro per maand overhoudt. Als jouw huishouden uit meer personen bestaat, wordt dat bedrag per persoon 110 euro hoger. Dat is ongeacht de leeftijd van het gezinslid. 

Voedselbanken werken strikt lokaal. Wij kunnen dus alleen mensen helpen die wonen in de Gemeente Katwijk. Als je buiten de Gemeente Katwijk woont dan kan je jezelf aanmelden bij de voedselbank in jouw gemeente.

Een voorbeeld:
Een gezin bestaande uit 2 ouders met 2 kinderen (van 11 en 19 jaar oud) start met een minimumbedrag van 300 euro per maand. Daar komt nog 3 keer het bedrag van 100 euro bij: 300 + 330 = 630 euro per maand. Oftewel, als dit gezin na aftrek van de vaste lasten minder dan 630 euro per maand overhoudt, mogen zij gebruik maken van de Voedselbank.

Schroom niet!
Als je krap bij kas zit en daardoor niet in staat bent om een goede maaltijd op tafel te zetten meld je dan aan via deze link. Wij nemen dan snel contact met je op. Wij horen regelmatig van onze klanten dat ze nu lekkerder eten dan toen ze nog niet bij ons de boodschappen haalden! Een mooi en veelzeggend compliment waar we trots op zijn.

Laatste aanpassing: 7 februari 2023

Hoe lang mag ik gebruik maken van de Voedselbank?

We helpen als het nodig is. Dat is vaak tijdelijk, met een maximum van 3 jaar. Twee keer per jaar wordt gecontroleerd of de financiële situatie van onze klanten is veranderd en of zij nog gebruik kunnen maken van de Voedselbank.

Welke gegevens hebben jullie van mij nodig?

Als je bij ons aanklopt voor hulp, gaan we met je in gesprek over jouw  financiële situatie. Zo kunnen we vaststellen dat je van de Voedselbank gebruik kunt maken. We zullen dit zorgvuldig aan je uitleggen en gaan natuurlijk vertrouwelijk met jouw gegevens om.

Waar bestaat het voedselpakket uit?

De wekelijkse boodschappen van de voedselbank zijn gebaseerd op de Schijf van Vijf, van het Voedingscentrum. We zorgen voor een groot, goed en gezond voedselpakket voor onze klanten. De producten variëren van brood, groente, fruit en zuivel tot houdbare producten, koffie en thee. Het pakket bevat 1x per maand ook verzorgingsmiddelen zoals luiers, menstruatie-, verzorgings- en reinigingsmiddelen. De hoeveelheid boodschappen wordt afgestemd op de samenstelling van het huishouden. Ook houden we rekening met allergieën en/of geloofsovertuiging.

Onze klanten hebben 2 keer per maand toegang tot onze gratis (2e hands) kledingwinkel. Onze kapsalon is elke 6 – 8 weken ’s avonds open voor een gratis knipbeurt.

Rond de feestdagen hebben we vaak speciale voedselpakketten en ook je verjaardag gaat niet onopgemerkt voorbij.

Waar kan ik me aanmelden?

Dat kan op deze pagina. Je vult je gegevens in en dan zullen wij contact met je opnemen.

Kan ik iemand anders aanmelden voor de voedselbank?

Je kunt als hulpverlener iemand aanmelden voor de Voedselbank. Dat kan op deze pagina. We zullen vervolgens contact opnemen.

Kan ik geld doneren?

Wij, maar vooral onze klanten, zijn ontzettend geholpen met een bijdrage. Je kunt je donatie overmaken naar: Stichting Voedselbank Katwijk met omschrijving: Donatie Voedselbank Katwijk. Ons bankrekeningnummer is: NL16 RABO 0120 2657 02. Dank je wel!

Wij zijn een ANBI erkende instelling (RSIN 8555 06 118), zodat jouw gift fiscaal aftrekbaar is. Verdere details vind je op deze bladzijde

Kan ik voedsel doneren?

Graag zelfs. Voor voedsel zijn we volledig afhankelijk van donaties. We kunnen van particulieren houdbare, verpakte producten aannemen die niet over de datum zijn. Ook verzorgingsmiddelen zoals deo en shampoo of bijvoorbeeld luiers zijn van harte welkom. Alcohol mogen wij niet aannemen.

Voor het brengen van verzorgings- en voedingsmiddelen ben je van harte welkom bij de Voedselbank op donderdagochtend van 09.00 tot 12.00 uur. Dan zijn er vrijwilligers om je donatie aan te nemen. Ons adres is Cappelrijeland 2 in Rijnsburg.  

Van vaste sponsoren krijgen we de verse producten, of schaffen we vers voedsel aan van de financiële donaties. Zo zorgen we dat onze klanten goed voedsel krijgen. Bedrijven kunnen voor grotere donaties het beste vooraf contact opnemen, zodat we het goed kunnen coördineren. Neem contact op met onze coördinator Trien de Vreugd. Dat kan via 071 20 525 99 of mailen naar coordinator@voedselbankkatwijk.nl

Zoeken jullie nog vrijwilligers?

De Voedselbank wordt draaiende gehouden door vrijwilligers. We zijn ontzettend blij met hun enthousiaste inzet. Ook vrijwilliger of invaller worden? De actuele vacatures vind je hier. Met name zouden wij graag ons kappersteam verder willen uitbreiden.