Breed Katwijks Armoedeoverleg: Ervaren, Delen en Leren in Tripodia

Woensdag 27 november vond in Tripodia het Breed Katwijks Armoedeoverleg plaats. Ruim 70 professionals en vrijwilligers die in hun werk met armoede te maken krijgen, kwamen samen om te leren, ervaringen te delen en vooral ook zelf te voelen wat het betekent om in armoede te leven. Ook Voedselbank Katwijk was aanwezig.

Ervaringen delen en voelen

Gastvrouw Jody van Diemen opende de avond met een bijzondere boodschap: “Vandaag is anders dan anders.” De deelnemers kregen muntjes en moesten keuzes maken: een kop koffie of een bezoek aan het toilet? De opzet liet hen ervaren hoe dagelijkse keuzes voor mensen in armoede een enorme impact hebben. Dit interactieve concept was een eerste kennismaking met de “serious game” die later op de avond werd gespeeld. “Armoede betekent niet alleen financiële stress, maar ook moeilijke keuzes maken,” vertelde Jody. “Vanavond ervaren we dat, en leren we hoe we mensen in deze situaties beter kunnen ondersteunen.”

Gerard Mostert

Wethouder Gerard Mostert (portefeuille Armoedebeleid) benadrukte tijdens zijn bijdrage het belang van samenwerking in de aanpak van armoede. “Een mooi voorbeeld is hoe sportverenigingen ouders kunnen helpen die de contributie niet meer kunnen betalen,” vertelde de wethouder. “Via het Jeugdsport- en Cultuurfonds zijn er eenvoudige oplossingen, maar we moeten wel weten wat er speelt en elkaar weten te vinden.” Mostert noemde dit overleg een belangrijke stap om van elkaar te leren en concrete oplossingen te bedenken.

Ervaringsdeskundige Stella de Swart

Een van de hoogtepunten van de avond was de bijdrage van ervaringsdeskundige Stella de Swart, auteur van het boek Armoede krijg je gratis. Ze sprak openhartig over de harde realiteit van armoede en de invloed ervan op het dagelijks leven.
“Armoede kan iedereen overkomen,” benadrukte Stella. Zelf was ze opgegroeid in een welgestelde ‘bubbel’ maar door omstandigheden in haar leven kwam ze terecht in een hele andere wereld, maar dan eentje van armoede. “Het voelt alsof je leeft in een bubbel en afhankelijk bent van anderen. Het is een doolhof van regels en instanties.” Haar boodschap aan de aanwezigen was helder: stel vaker de vraag, Wat heb je nodig?


Rollenspel: De eerste 1000 dagen

Na een korte pauze gingen de deelnemers verder met een rollenspel over de eerste 1000 dagen van een kind. Dit deel van de avond belichtte de obstakels die jonge gezinnen tegenkomen, van financiële onzekerheid tot het verdwalen in de wirwar van instanties. Vooral migranten en kwetsbare groepen ervaren deze periode als een ingewikkeld doolhof. Het rollenspel gaf inzicht in hoe cruciaal een kansrijke start is voor de toekomst van een kind.


Samen werken aan een betere toekomst

De avond bood niet alleen inzichten en ervaringen, maar inspireerde ook tot actie. De deelnemers verlieten Tripodia met nieuwe ideeën en een frisse blik op hoe zij, in hun werk en als gemeenschap, een verschil kunnen maken.