Opzet lesprogramma
Wat als jezelf krap bij kas zit?
Het kan gebeuren dat jezelf ook krap bij kas zit. Opgroeiende kinderen, onvoorziene rekeningen, de boodschappen die steeds duurder worden en dan raak je ook nog eens je baan kwijt. Genoeg redenen waarom iedereen in financiele problemen terecht kan komen. In de gemeente Katwijk zijn er verschillende regelingen die ervoor zorgen dat jij of je kinderen toch in de gelegenheid gesteld worden om dat te doen waar je eigenlijk zelf geen geld voor hebt. In het lesprogramma komen er al verschillende instanties aan bod, maar we zetten ze graag nog even op een rij. Wat hebben deze instanties/organisatie te maken met het thema armoede en wat kunnen ze voor jou betekenen als je daarmee te maken krijgt?
Over Gijs:
Gijs is 11 jaar en zit in groep 7. Hij krijgt van zijn leerkracht de opdracht om op zoek te gaan naar antwoorden op een aantal vragen over armoede. Zo komt hij bij de Wethouder van armoede, de huisarts, gaat hij boodschappen doen bij de supermarkt met een beperkt weekbudget en maakt hij kennis met een paar mooie initiatieven. Ga je met hem mee op pad?
Over het lesprogramma:
Het interactieve lesprogramma ‘Krap bij kas’ is bedoeld voor leerlingen van groep 7 en 8 in het basisonderwijs. In “De week van het geld” (11-15 maart) wordt ‘Krap bij Kas’ bij meer dan twintig scholen in de gemeente Katwijk ingezet om kinderen bewust te maken van het thema armoede en wat daar bij komt kijken. Daarnaast biedt het een mooie mogelijkheid om het thema op school, maar ook thuis met ouders en/of verzorgers bespreekbaar te maken. Aan het eind va de les krijgen kinderen een flyer mee om thuis te laten zien waar het lesprogramma over is gegaan.
Deelnemende organisaties
Gijs start in de klas, waar zijn leraar David de leerlingen een opdracht meegeeft. Vervolgens gaat Gijs op bezoek bij:
– De wethouder van Armoedebeleid
– Gratis Kapper (Voor mensen met een krappe beurs)
– Een sportcoach van het Welzijnskwartier
– De huisarts
– De supermarkt
– De Voedselbank