Henk: ‘Ik wil niet meer werken voor geld’

Hij is al een tijdje met pensioen, maar elke vrijdag is het voor Henk van Egmond (70) nog vroeg opstaan. Als vrijwilliger van de Voedselbank rijdt hij rond half zes met Piet de Mooij (66) naar de markt in Amsterdam om groente, fruit en aardappelen op te halen. “Ik vind het ook gewoon gezellig met z’n tweeën. Behalve als het regent, want dan is het koud.”

Diaconie

Henk kwam een jaar of zes via de diaconie van de kerk in aanraking met de Voedselbank. “Ik zag het werk. Ik moest zelf stoppen met werken en toen dacht ik: nou, ik ga hier wat doen. Gewoon een ochtendje helpen.” Henk begon op de vrijdagochtend met helpen te verdelen. Maar op een gegeven moment ging er een chauffeur weg en is hij samen met Piet op de bus terechtgekomen. Half zes vertrekken ze vanuit Rijnsburg en rond half negen komen ze met een gevulde bus weer terug uit Amsterdam. “Vandaag is de opbrengst weinig, maar het is wel goed. Ik ben gelukkig, we hoeven bijna niks weg te gooien.”

Ophaalronde

Ze beginnen in Amsterdam bij Karel van der Spijk & Zonen met een bakje koffie. Vaak nemen Henk en Piet wat lekkers mee van de bakker. Dat wordt gewaardeerd. Na een bakkie, praatje en een peukje gaan de mannen eerst een ‘ophaalronde’ bij een aantal andere vaste leveranciers op het marktterrein. Afhankelijk van de opbrengst komen ze ten slotte bij Van der Spijk terug om het aan te vullen met de noodzakelijke groenten en fruit. Dat krijgen ze dan voor inkoopsprijs. 

Grote woorden

Henk en Piet maken er altijd een gezellig samenzijn van. Als de bus gevuld is, sluiten ze af met een ontbijtje bij een broodjeszaak op het marktterrein. Henk: “Ik wil niet meer werken voor geld. Daar heb ik geen zin in. Dat is voor mij ook niet nodig. Maar ik wil wel een doel in mijn leven hebben en iets betekenen voor de maatschappij.” Henk vindt het eigenlijk maar grote woorden. “Iets betekenen voor de maatschappij… Ik vind het ook gewoon gezellig met Piet.” Het maakt de twee kerels al jaren onafscheidelijk op de bus. 

Kwaliteit

Wat Henk van armoede vindt in de gemeente Katwijk? “Het hoort eigenlijk niet zo te wezen, maar het is niet ârrus. Wat moet ik daar nou op antwoorden?” Henk vindt al die vragen soms wat ongemakkelijk. De bus wordt ondertussen geleegd. Deze week een goed vrachtje met appels, sinaasappels, haricots verts, sla, tomaten en aardappels. “Het gaat niet om de hoeveelheid, het gaat om de kwaliteit. Snap je? Je kan wel heel veel krijgen, maar als je daarvan veel moet weggooien… Maar ben je nou klaar?” vraagt Henk als er nog wat foto’s worden gemaakt. “Ik moet nog langs tante Trien, even afmelden en dan is het gebeurd.” Volgende week vrijdag weer een nieuwe rit.